U bevindt zich hier: Groepen » 2018 - 2019 » Groep 4b

Aan het eind van de maand april zijn we lekker vakantie aan vieren. Ik hoop dat een ieder aan het genieten is van een welverdiende rust. En er is nog een week te gaan. Heerlijk!

Ik wil op deze plaats nog even terugkijken op een mooie Paasviering in de kerk, op de donderdag voor de vakantie. Wat een bijzondere viering! Daarna hebben we genoten van een lekkere lunch. Goed geregeld door de mensen van de ouderraad.

In deze vakantie vieren drie kinderen uit de groep hun verjaardag. Dina en Daley hebben het inmiddels al gevierd en Sandra is over een paar dagen jarig. Na de vakantie zullen zij het in de klas vieren. Gezellig!

Na de vakantie begint de tweede ronde van de workshops. Op vijf vrijdagochtenden zullen de kinderen meedoen aan een van de vier onderdelen. De eerste workshop is op 10 mei en de laatste op 14 juni. Op die laatste datum zijn ouders welkom om te komen kijken. O ja, de tijden zijn anders. Elke workshop begint om 8.45 uur en eindigt een uur later.

Op 15 mei gaan twee teams uit groep 4b meedoen aan het schoolkorfbaltoernooi. De wedstrijden zijn 's middags en worden tusen 14.00 en 15.50 gespeeld. We hopen natuurlijk op mooi weer en veel supporters.

In de eerste schoolweek van mei krijgen de kinderen informatie over de boekbespreking. Ook krijgen ze een rooster mee naar huis, waar op te zien is wanneer ze aan de beurt zijn. Ze kunnen dus op zoek gaan naar een mooi boek, op hun eigen niveau.

Maandag 20 mei bezoeken we de natuurtuin, om daar het zintuigenpad te lopen. Een leuke en leerzame activiteit!

Op rekengebied zal er veel aandacht worden besteed aan de plus- en minsommen. De tafels van drie en vier krijgen veel aandacht, zowel op school als thuis. Het is ook de bedoeling dat de maanden van het jaar geleerd worden. Op volgorde en uit het hoofd.

De maand wordt op 30 mei afgesloten met Hemelvaartsdag. De dag erna zijn de kinderen vrij. En op 3 juni gaan we met z'n allen de bus in. Tijd voor het schoolreisje!

Maar nu eerst nog een week vakantie. Geniet er nog van!

 

 

In de laatste week van maart zijn we, op de fiets, naar Cultuurkust geweest. We deden mee aan de percussiemix. Er werd enthousiast getrommeld op trommels uit Afrika en Zuid Amerika. Ik heb een uur lang genoten van de kinderen. Top!

Op dinsdag werd een lessencyclus over zwerfafval afgesloten met een buitenles. Met de handschoentjes aan en de vesten om werd zwerfafval met grijpers in vuilniszakken gedaan. Dankzij onze kanjers is de wijk weer een stukje schoner!

De komende week, als we april binnenlopen, worden de laatste spreekbeurten gehouden. Tot nu toe heb ik prachtige presentaties gezien. Na de spreekbeurten gaan we aan de slag met boekpresentaties. Hier wordt nog informatie over gegeven.

Sinds een paar weken zeggen de kinderen tafels op bij mij. Het is de bedoeling dat een tafel door elkaar wordt overhoord en elk antwoord moet binnen een paar tellen gegeven worden. Voor elke goede poging wordt een sticker verdiend. Het gaat hier om de tafels van 1, 2, 3, 4, 5 en 10. Sommige kinderen hebben al alle zes stickers verdiend. Klasse!

De komende week ga ik extra aandacht besteden aan de tafel van 2. Ook gaan de kinderen aan de slag met splitssommen en digitaal klokkijken. Dit naast het reguliere rekenwerk.

Op spellinggebied sta ik de komende week extra stil bij woorden met -cht en woorden die eindigen op de d. Dit zijn nog lastige woorden voor veel kinderen.  

De komende weken gaan we op weg naar Pasen. In de verhalen staan we stil bij de verhalen rond Jezus. Op donderdag 18 april is er een Paasviering in de Bethelkerk. Deze dienst begint om 11.00 uur. Voorafgaand aan deze dienst draait de groep mee in een carrousel met de groepen 4a en 3. We doen dan mee aan verschillende activiteiten rond Pasen. Na de kerkdienst gaan we lunchen. De ouderraad verzorgt de lunch. De kinderen gaan om 14.00 uur naar huis.

 

 

We staan aan de vooravond van de eerste volledige schoolweek van februari. In de afgelopen weken hebben we hard gewerkt. Onder meer hebben we cito toetsen gemaakt. Deze toetsen gaan over rekenen, woordenschat, spelling en begrijpend lezen en bevatten 9 onderdelen. In de aankomende week volgen de laatste drie onderdelen. Ook hebben we toetsen gemaakt van de methodes taal en rekenen. We zijn benieuwd naar de uitslagen. Het eerste rapport van groep 4 wordt binnenkort meegegeven, namelijk op 15 februari. Spannend! In de week erna zal ik met de ouders gesprekken hebben over dat rapport. Meer informatie volgt.

Ook in 2019 gaan we door met de spreekbeurten. Mats en Dylan hebben inmiddels mooie spreekbeurten laten zien. En binnenkort volgen Mees en Isabella en daarna natuurlijk de rest. Ik ben tot nu toe zeer tevreden over de resultaten.

In januari en februari doen de kinderen mee aan een workshop. Ze zijn verdeeld over vier workshops. Elke workshop heeft vijf rondes en vrijdag 8 februari is al weer de laatste. De kinderen doen zeer enthousiast mee aan hun workshop.

Vanaf 4 februari beginnen we met de methode Grip op lezen. Dit is een methode begrijpend lezen. Elke maandag volgen de kinderen een les. Het is een mooi maar ook pittig vak.

In de rekenlessen oefenen we de komende weken intensief de tafels van 2 en 3. Verder wordt er veel aandacht besteed aan de plus- en minsommen over het tiental. Verder komen onder meer geldsommen aan de orde.

Tijdens de komende spellinglessen staan we stil bij woorden met ei/ij en au/ou. Het lastige aan deze woorden is dat het geen regelwoorden, maar weetwoorden zijn. Pittig!

Op vrijdag 22 februari hebben de juffen en de meesters een studiedag. De kinderen zijn dus, op deze laatste schooldag voor de voorjaarsvakantie, vrij!

 

Afgelopen dinsdag, 11 december, hebben we geschaatst op de ijsbaan in de binnenstad. Het waren prima omstandigheden om te schaatsen en het was erg gezellig.

Volgende week is de laatste week voor de kerstvakantie. In die week vieren we op vrijdag kerst in de klas. Het kerstverhaal zal worden verteld. De vertelling zal meerdere malen onderbroken worden door het zingen van kerstliederen. Aan het eind van de ochtend zullen we met elkaar gaan eten.

Met rekenen hebben we voor het eerst de tafel van 3 geoefend. In de komende lessen besteden we verder aandacht aan de digitale tijd. De kinderen oefenen dan met de hele uren. Verder wordt er veel aandacht besteed aan de plus- en minsommen over het tiental.

In de taallessen zijn we bezig met thema 4. We kijken onder meer naar de opbouw van zinnen en naar het schrijven van de hoofdletter aan het begin van een zin.

Over een week begint dus de kerstvakantie. We wensen iedereen fijne feestdagen!!! 

 

Nog een paar dagen en dan is het 29 november. Dan mogen de kinderen hun schoen mee nemen naar school. Met wat lekkers voor het paard! Dan kunnen we het schoentje in de klas zetten. Spannend!

Volgende week woensdag komt Sinterklaas bij ons op school. Het wordt vast een gezellige dag. We hebben er nu al zin in.

Op 11 december gaan we naar de schaatsbaan in de binnenstad. We mogen vanaf 14.00 een uurtje op het ijs.

Kerst vieren we in de klas. Dit doen we op vrijdag 21 december.

Met rekenen zijn we nu bij de tafel van 5. In deze laatste vier weken voor de kerstvakantie oefenen we vooral de tafels van 2, 5 en 10. Ook thuis oefenen de kinderen deze tafels.

Met taal zijn we in thema 3: mijn school. We hebben het onder meer gehad over werkwoorden, klinkers en medeklinkers. Met spelling hebben we de ei/ij-woorden behandeld en de woorden met eer, oor en eur.

 

 We genieten nu lekker van de herfstvakantie, ieder op z'n eigen manier. Oktober is bijna ten einde en november staat al voor de deur.

De opa- en omadag was erg gezellig. Leuk dat u er was! De kinderen genoten er ook van. In de kinderboekenweek heeft juf Ciska voorgelezen, tijdens het voorleesontbijt. Verder mochten er regelmatig kinderen uit onze groep voorlezen voor de klas. We hebben het in onze groep ook gehad over zwerfafval. Onder meer hebben we gekeken naar hoe lang afval in de natuur kan blijven liggen, als het niet opgeruimd wordt. Tenslotte zijn we met grijpers en vuilniszakken de wijk in gegaan, om afval op te ruimen.

In de rekenlessen hebben we aandacht besteed aan de tafels van 2 en 10. Ook werkten we aan plus- en minsommen over het tiental.

Na de vakantie starten we in groep 4b met de eerste spreekbeurten. Op 7 november vieren we dankdag in de Bethelkerk. De fotograaf komt op 12 november bij ons op school. En het is nog geen december, maar ik wil alvast doorgeven dat we op dinsdagmiddag 11 december op de fiets naar de schaatsbaan op De Markt gaan. Leuk om naar uit te kijken!

 

Op woensdag 10 oktober verwelkomen we u, opa's en oma's van de kinderen van groep 4b, op onze school. Vanaf 9:00 uur staat de deur van het lokaal open, om zo een kijkje in de groep te kunnen nemen. Om u van dienst te kunnen zijn, volgt hier het rooster van die dag, zodat u weet welke les er aan de gang is op het moment dat u de klas inloopt.  

9:00    Zingen.

9:15    Rekenen.

10:15  Pauze ( op het plein), daarna eten en drinken.

10:40 Spelling en taal.

11:40 Kanjerspellen.

12:05 Voorlezen.

 

 

We zijn inmiddels halverwege september. Het ritme hebben we al goed te pakken. Met taal houden we ons bezig met het leren van het alfabet. Dit doen we onder meer door het zingen van een liedje! Verder leren we wat een lidwoord en een zelfstandig naamwoord is. Rekenen gaat letterlijk met sprongen en hupjes. Een sprong staat voor 10 en een hupje staat voor 1. De kinderen maken zo, op een actieve manier, getallen tot en met 100. De afgelopen week hebben we met geld gerekend en zijn de halve uren op de wijzerklok aan bod geweest. Ook hebben we splitssommen gemaakt en plussommen over het eerste tiental.  We lezen elke week een keer in groepjes, op de gang. We lezen tevens aan het begin van elke dag. Aankomende week ga ik het hebben over de spreekbeurten, die in de komende tijd gehouden zullen worden. Tijdens de schrijflessen besteden we nu nog aandacht aan de losse letters, maar we gaan langzamerhand toe naar het aan elkaar schrijven.  

 

Welkom allemaal in groep 4b,

We zijn weer gestart en het is erg gezellig! De komende tijd is het even wennen aan school en aan elkaar, zoals elk jaar. Maar we hebben er sowieso zin in.

O ja, we gaan dit jaar op de donderdagochtend naar de gymzaal. De gymles duurt tot ogeveer 11:45 uur.

Volgende week donderdag is er voor de ouders een informatie avond, waarop ik nog veel meer zal vertellen over dit schooljaar.

Groeten van groep 4b en van meester Kampen.