U bevindt zich hier: Groepen » 2017 - 2018 » Groep 8b

Toetsen Engelse woordjes

Op 21 juni worden 's middags de woordjes van Engels (H4) getoetst. De woorden kunnen (ook) geoefend worden via Quizlet: https://quizlet.com/_3zmk92  Een week later, op 28 juni worden de woordjes van hoofdstuk 5 getoetst. Oefenen kan weer via Quizlet: https://quizlet.com/_4z10fc

Toetsen geschiedenis

Op donderdag 31 mei en 7 juni staan er twee geschiedenistoetsen gepland. De eerste toets gaat over de Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende (crisis)jaren. (blz. 58-69)  De tweede toets gaat over de Tweede Wereldoorlog (blz. 70-75). De leerlingen hebben daar al een tekstboekje over ontvangen, maar hij staat hier ook klaar als download. De toetsen worden met behulp van de app 'Socrative' afgenomen. De leerlingen dienen dus hun telefoon/tablet bij zich te hebben en de app thuis geïnstalleerd te hebben. Voor leerlingen die geen telefoon/tablet hebben, kunnen de toets via de computers van school maken.

Schoolvoetbal - Kampioenen!

In april is jaarlijks het schoolvoetbaltoernooi, en met een team van 19 mannen vertegenwoordigen we groep 7/8 van de Brug! En ......................... met succes! Na poulewinnaar geworden te zijn, werden we ook eerste van Harderwijk wat ons een plek bezorgd heeft in de regiofinale. 
Knap gedaan, toppers! En op naar de winst op 16 mei a.s. bij EFC Ermelo.

        


April 2018 - Cito, crea, voetbal en koningsspelen

Het was even sitl op onze pagina, maar we hebben niet stil gezeten!
De maand april was een volle maand met leuke maar ook spannende dingen. 

Een highlight van de maand april was toch wel de citotoets. Ondanks dat het niet zo heel veel meer uit maakt, is het toch leuk om te weten hoe je de toets maakt. Deze zeer stille week hebben we donderdagmiddag gezellig afgesloten met een klassenlunch en -uitje: een fotospeurtocht in de binnenstad! Erg leuk en gezellig, maar ook een beetje warm. Dat ijsje ging er daarom wel in... 

Ook zijn we naar de musical geweest van VCO-collega's: "Hospitaal Abnormaal". 
Een beetje vroeg vertrekken, maar oh wat een leuke musical! Leuk om onze juf Bijman en juf Ilse ineens in een andere rol te zien. En heel handig, want we konden gelijk even de kunst afkijken hoe dat nou gaat, zo'n musical. Want over ongeveer 9 weken staan we zelf ook te shinen op het podium.

Ondertussen zijn we in de klas bezig geweest met klei, maar ja... wat we daarvan gemaakt hebben?! Nog even wachten... op moederdag volgt het resultaat. De foto hieronder verhult alleen het plezier en bij sommigen de aggressie waarmee de klei behandelt werd ;-) 
 

Tot slot nog de koningsspelen! In de warme zon de hele middag sporten op het veld, maar dit stel krijg je daar niet minder fanatiek om ;-) 
Beachvolley, estafette, trefbal en een legerparcours. Heftig, maar met het motto: "en door", gingen ze volle kracht vooruit. Gelukkig waren er genoeg water tappunten, wat aan veel kinderen wel te zien was. 

           

              


22 maart 2018 - Klasselunch!

Deze week werken we over gezond eten en drinken via het project "Ik eet het beter". Dit werd donderdag afgesloten met een heerlijke Klasselunch. Gezellig met alle groep achters bij elkaar: een hoop gezelligheid, volle bak en heerlijk eten! 


09 Maart - Kanjerdag 2018! 

Op 09 maart 2018 was het kanjerdag. Wij zijn met onze groep naar Randmeer geweest, om daar een heerlijke high tea klaar te maken én de zolder/kelder op te ruimen! 
Oef..... zwaar sjouwwerk hoor! Maar de bikkels van 8B staken hun schouders eronder. Zelfs toen we weggingen wilden ze nog wel even doorgaan.....
Ook het koken (high tea) was een succes: samen met de bewoners de hapjes klaar maken. Best lastig, als bewoners niet zo goed meer bij bewustzijn zijn, en geen kracht in hun handen hebben. Een best leerzame en gezellige ochtend voor ons! 

                          


Februari 2018 - Onze belevenissen!

In februari hebben we behalve een weekje vakantie, ook heel veel beleefd. Met crea hebben we bijvoorbeeld uitgeprobeerd hoe goed we kunnen klussen.... timmeren en zagen bleek voor sommigen een hele uitdaging, maar het resultaat mocht er zijn!
Samen met onze zelfgebakken cake (zie foto-album voor de gezellige foto's van het bakken!) werd dit een leuk cadeautje voor onze moeders op valentijnsdag. En oh ja... de restjes cake hebben we natuurlijk zelf opgesnoept, want ook dat hoort bij de bakles.

Op 16 februari heeft iedereen zijn/haar rapport gekregen. Wat een super mooie resultaten allemaal! 
Dus ook wel weer tijd voor een nieuwe wist u dat... 
* Deze groep steeds beter zelfstandig leert werken
* Ze zich daardoor ook wel eens gaan bemoeien met het dagprogramma
* Dit eigenlijk alleen maar handig is 
* We daardoor lekker effectief werken
* We ontdekt hebben dat de moeder van Lisanne prachtig kan schilderen. 
* We hier achterkwamen door het bijbelverhaal "storm op het meer" met bijbehorend schilderij.
* We op 12 maart onze weekopening hebben
* Alle ouders natuurlijk mogen komen kijken!
* Voor iedereen bekend is wie naar welke school gaat
* We met rekenen nu alleen in schriften werken
* Dit lekker opruimt in onze la! 
* Sommigen het nog presteren altijd een rommeltje te hebben in hun la ;-)
* We nu aan "inloopcircuitjes" doen
* De praktisch stille start van de dag voor veel kinderen een verademing is
* Sommige jongens net zoveel kunnen kletsen als 10 meiden bij elkaar
* Dit dan net een theekransje lijkt
* We steeds beter leren om een fijne werkplek te kiezen
* We dapper elk schoolfruit dat geleverd wordt proeven
* De bleekselderij, ondanks door de kinderen zelf gemaakte dipsaus, niet erg in de smaak viel
* We de film "afblijven" hebben gekeken
* Dit toch echt bij de taalles hoorde.... 
* We gaan er namelijk een recensie over schrijven! 

Op 09 maart is het Kanjerdag & NL-doet. Wij gaan met onze groep naar Randmeer, om daar een high tea voor te bereiden, een praatje te maken met de bewoners en te helpen met een opruimklus.


19 januari 2018 - Je lokaal optimaal benutten

En zo ook de vloer.... Op school de hele dag zittend aan je tafel? 
Nee hoor! Soms zit je er op, of sta je naast je stoel, loop je heen en weer, enz!

Vandaag bij rekenen was de opdracht om de lengte- en inhoudsmaten van elkaar te scheiden, en op de juiste volgorde te leggen van klein naar groot. Dat vraagt iets meer ruimte dan je tafel, dus wordt de vloer optimaal benut ;-) 


09 januari 2018 - Gelukkig nieuwjaar!

Vanmorgen was het dan weer zover, na een heerlijke vakantie van 2 weken mocht er weer gewerkt worden in de groep ;-). Even wennen, maar het was al snel weer heel 'gewoon'.

We zijn het nieuwe jaar goed begonnen, met de afsluiting van de Godsdienstles van voor de vakantie.
Tijdens die les hebben we nagedacht over fijne dingen doen voor elkaar, en op welke (kleine) manieren wij anderen blij kunnen maken. Dit heeft (onder andere) geresulteerd in het maken van nieuwjaarskaarten. En natuurlijk zijn we die ook persoonlijk gaan bezorgen!
De opdracht was: klop aan, wens de bewoner een gelukkig nieuwjaar, vertel wat we komen doen en geef je kaart af. Wauw, dat leverde leuke gesprekken op! Best een beetje spannend, maar des te leuker de enthousiaste reacties van bewoners én kinderen. 


01 december 2017 - Crea! 

Vrijdagmiddag - creatijd! En hoe kan het ook anders: volledig in sint stijl.
We hebben de afgelopen weken een huisje geknutseld, met folie in de ramen. Dit geeft een leuk effect als straks de lampjes er langs liggen.
Ook hebben we de "artic-Sint" ontworpen. Als u door onze gang loopt, kunt u ze bekijken.
In de klas voor het raam hangen allemaal figuren van vilt. En knap hoor, zelf gemaakt van vilt en draad: de draad door de naald en dichtstikken maar! 
Hieronder wat sfeerfoto's (de sintliedjes er zelf even bij denken) 


22 November - taalronde

Tja, dan is het thema van de taalles "spannende verhalen" , en daar moet je dan iets mee.... 
Nou, spanning genoeg in onze groep! De kinderen verkozen "horrorsint" als thema (op basis van films... ) voor het griezelverhaal. We zijn begonnen met een situatieschets: een gezellige sinterklaasavond bij jou thuis of in de klas. Vervolgens is er een "bruggetje" gemaakt naar de volgende alinea met een heel spannende zin.... 

De 2e en 3e alinea bevat het spannendste gedeelte van het verhaal. Wow, wat kunnen deze kinderen enge verhalen bedenken! We hebben geleerd om woorden te gebruiken die sfeer aangeven, die de omgeving omschrijven en die emoties aanwijzen om het verhaal spannend te maken. 
We maken het verhaal af met de 4e alinea, weer terug in de situatie. 

Op onderstaande foto's ziet u hoe de kinderen aan het werk waren... gemotiveerd tot op het bot, en: het is nog nooit zo stil geweest in de klas! ;-) 

         


November 2017 - schoolbezoeken

Deze maand zijn we druk met alle schoolbezoeken aan het VO. Interessante bezoekjes, want misschien is dat wel de school waar je volgend jaar rondloopt. Het is ook best spannend om zo'n keuze te maken. Voor komende week staan Groevenbeek, CCNV en RSG op het programma!
Op 11 december volgt Morgen College - locatie Westeinde. 

Wist u dat:
* Er op de kastdeur in de klas een poster hangt met alle informatieavonden en open dagen van het VO
* U via uw kind een informatiefolder hebt ontvangen over het VO
* De cito's zijn afgerond, en deze besproken zullen worden bij de adviesgesprekken in januari
* Alle kinderen op de meeste vakken een groei hebben laten zien
* Dat je als juf me-ga trots maakt
* Er lootjes getrokken zijn
* Dit ook een nog grotere gezellig sfeer in de groep brengt 
* We actief zijn in het benoemen van elkaars gedrag 
* We dit doen met het pettenkwadrant
* Kinderen eerlijk naar elkaar uitspreken wat ze zien en vinden 
* We van hieruit ook met zelfreflectie aan de slag gaan 
* We 06 december samen gaan eten en schaatsen 
* De kinderen met uw goedkeuren tot 21 uur op de ijsbaan mogen blijven 


Kinderboekenweek!

Gruwelijk eng....dat was het in ons lokaal tijdens de kijkavond van de kinderboekenweek! Ons lokaal was volledig omgetoverd tot "spooktocht", in het donker uiteraard. Alle kinderen van groep 8 hebben meegeholpen om dit tot een succes te maken. Tijdens de kinderboekenweek hebben we gewerkt aan opdrachten over het thema "gruwelijk eng", zo schreven we een gruwelijk eng verhaal, moesten we creatief denken a.d.h.v. een foto van een leegstaand huis, hebben wwe het gehad over angsten en natuurlijk geknutseld. De week werd afgesloten met de voorleeswedstrijd. David uit groep 7 heeft de wedstrijd gewonnen. Onze Salma deed mee namens groep 8B en heeft ook fantastisch gelezen! 


Kamp!

De foto's van ons kamp staan in het foto-album. Bij het bekijken van de foto's komt de sfeer gelijk weer terug :-).
De kampkrant van groep 8B is in ontwikkeling en zal binnenkort volgen. Ieder kind heeft hier een bijdrage aan geleverd. Leuk, om terug te lezen en samen met uw kind over te hebben! 


Veilig verkeer Nederland - Dode hoek

Op maandag 18 september hebben we van veilig verkeer Nederland een les mogen volgen over de dode hoek bij vrachtwagens. Erg leerzaam en interessant, helemaal om even te ervaren hoe het uitzicht is vanuit de cabine van de vrachtwagen. Hieronder ziet u onze groep bij de vrachtwagen! Beste lastig hoor, alles zien vanaf grote hoogte! Vanaf nu respect voor alle chauffeurs, en: altijd rechts achter! 


 


Vrijdag 08 september - De spanningt stijgt...

En de gezelligheid ook! Want wat is dit een gezellig clubje kinderen bij elkaar. Leuk om te zien hoe we na week 3 al aardig op elkaar ingewerkt raken, kinderen hun draai vinden, juf haar draai vindt en het groepsgevoel komt. 

Er wordt hard gewerkt in groep 8, ook aan zelfstandigheid. Deze week hebben we bijvoorbeeld gewerkt met "flex-tijd". Dit houdt in dat je zelf bepaalt welk vak je maakt, en op welk moment. Er is een to do-lijstje op het bord en voor wie het fijn vindt krijgt dit lijstje op papier. Je hebt een uur de tijd, en in dat uur moet je de taken klaar hebben. Ondertussen geeft de juf extra uitleg, waar je vooraf op kunt intekenen. Uit de evaluatie bleek dat alle kinderen dit erg fijn vonden, dus gaan we dit vaker doen.

Wat maakt je als juf trots? 
* Dat kinderen zich zo snel ontwikkelen
* Dat kinderen elkaar helpen bij wat dan ook maar!
* Dat er gedeeld wordt in dat wat we allemaal hebben.
* Dat er tijd is voor gezelligheid, lol, grapjes, en kletspraat.
* Dat er tijd is waarin er bikkelhard gewerkt wordt aan kennis, plannen, systematisch werken en nog veel meer.
* Dat we met elkaar meedenken
* Dat we de voorpret voor kamp kunnen delen! 
* Dat je 3 vriendinnen ziet delen in hun eten en drinken omdat er iemand niets heeft
* Dat er uitbundig wordt gezongen voor verjaardagen
* Dat de jongens kunnen stoeien, en elkaar daarna lachend aankijken en elkaar de hand schudden
* Dat problemen opgelost worden
* Dat we elkaar beter leren kennen, en daardoor rekening kunnen houden met elkaar.

En dat is nog maar het begin!
De titel van dit bericht is "de spanning stijgt..." , maar waarom? 
Over anderhalve week gaan we samen op kamp naar de Aalbertshoeve. De leerkrachten hadden al veel langer voorpret, en dat hebben we vrijdag met de kinderen gedeeld! En oh, wat was dat al een gezellig begin met alle 37 kids uit de groepen 8. Dat belooft wat! 
Maar ja.... wat gaan we allemaal doen tijdens dat kamp....?!? 
Dat houdt de juf nog angstvallig geheim..... vervelend hoor ;-).

Binnenkort volgen er wat foto's van ons in ons foto-album, dan kan iedereen even meekijken hoe het reilt en zeilt in onze klas.

Tot de volgende keer!


Vrijdag 25 augustus - fijne start!

De titel van dit bericht zegt het al.... we hebben een fijne start gehad met elkaar! Even aftasten en wennen op maandag, dingen uitproberen op dinsdag, grenzen verleggen op woensdag en zo sluiten we de week vandaag af met een hoop gezelligheid bij de tekenles. 
De afgelopen week hebben we gebruikt om elkaar te leren kennen, regels af te spreken, methodes te verkennen en de eerste lessen te draaien. We werken in groep 8 met een weekcontract, hier hoort u op de informatieavond meer over. Lastig hoor, zelf plannen, bijhouden wat je gedaan hebt en dan ook nog opletten tussendoor. Maar ook dat gaat steeds beter.
 

U ontvangt elke week een mailtje met de leerstof van die week, dan kunt u thuis ook volgen aan welke leerdoelen we werken. 
In zo'n week leer je de kinderen al best goed kennen, zomaar een paar van die dingen:
* Sommige kinderen hopen op fouten, dan kunnen ze hun gumverzameling gebruiken
* De uitspraak van de Engelse taal is bij een aantal kinderen al zo mooi! 
* Veel kinderen spelen voetbal
* Een aantal kinderen speelt graag hulpjuf of -meester. Best handig soms... 
* Sommige kinderen weten dingen wel, maar doen dingen niet (eigen woorden)
* Je wordt al gewaarschuwd voor kletstypes, droomtypes en nog een paar van die karaktereigenschappen
* Veel kinderen houden van pizza 

Nou, op naar week 2 en nu genieten van een welverdiend weekend allemaal!​


Vrijdag 18 augustus - Overleggen, overleggen en........ overleggen!

Tja, de titel doet het al vermoeden maar in de school wordt al weer hard gewerkt door de meesters en juffen. Ook meester Henk, juf Yvonne en juf Marlies hebben overlegd. Want ondanks dat we dit jaar met 2 groepen 8 werken, zullen we ook veel dingen samen gaan doen. Op de informatie-avond komen we hier ook op terug, maar een paar dingen willen we vast delen:
Rekenen - Elke dag om 10:30 uur is de rekenles. Meester Henk zal de diepte in gaan met kinderen die hun talent bij dit vak hebben, en juf Marlies oefent en werkt met de kinderen die dit vak lastiger vinden. Op vrijdag is de projectles (meten,meetkunde,wegen), dan zal juf Yvonne de diepte in gaan en juf Marlies werkt met kinderen die dit lastig vinden.  
Begrijpend lezen -  Om 11:15 uur op vrijdag gaan we bezig met het vak " begrijpend lezen" en trainen we vaardigheden die de kinderen nodig hebben voor het leren op het voortgezet onderwijs. Ook hier zijn alle 37 kinderen van groep 8 in 2 groepen verdeeld en zullen juf Yvonne en juf Marlies de les niveau-gericht geven. 

Zodra er toetsen gemaakt zijn of andere inzichten komen, kunnen de kinderen in een andere groep geplaatst worden. Want breuken vind je bijvoorbeeld lastig, terwijl je deelsommen super simpel vindt! 

We doen dit zodat de kinderen zich allemaal optimaal kunnen en mogen ontwikkelen, en ook om de kinderen met elkaar in contact te houden. We gaan immers ook samen op kamp, VO-schoolbezoeken, vieren feetjes, enz. 

Tot maandag allemaal! 


De eerste update op deze site! En er zullen er nog vele volgen...

Over een week starten we weer op school, in groep 8B. Voor jullie het laatste jaar op de Brug. Spannend, maar ook leuk! Ook geen "gewoon" jaar, want we zullen veel met elkaar onderweg zijn. Op kamp, naar alle VO scholen, naar gym, en vast nog wel een paar andere uitjes. Natuurlijk sluiten we het jaar in stijl af met jullie afscheidsavond. Maar ehh, daar denken we nog maar even niet aan! 
Een paar feitjes over groep 8 op een rij:

* Gym op dinsdagmorgen in de sypel!  Je gymt in korte broek, shirt/hemdje en gymschoenen zonder zwarte zool. Kom ook op de fiets naar school op dinsdagochtend :-).
* We hebben ICT op dinsdagmiddag. 
* Op donderdagmiddag krijg je les van meester Henk. 
* We werken in groepjes, met schoudermaatjes, soms op flexibele plekken, we werken met projecten, en je mag ook aangeven wat jij graag wilt leren.
* In oktober/november/december zijn de meeste schoolbezoeken.
* Op 20, 21 en 22 september gaan we op kamp.
* Je jezelf ook kunt verdiepen in de middelbare scholen door hun sites te bezoeken. 
* Je huiswerk altijd in onze digitale agenda staat. 
* Je zelf ook een agenda op papier nodig hebt!
* Onze digitale agenda ook al gevuld is met wat items
* We werken aan ZIP, Engels, Taal, Rekenen, Spelling Begrijpend lezen, Crea, Tekenen, Muziek/Drama, en nog best veel andere vakken ;-)
* Je behoort nu tot de groep oudste leerlingen van de school. 
* Je natuurlijk ook zo gedraagt ;-) Goed voorbeeld doet..... 
* Je ouders kunnen mij bereiken via: marliesbeelenvos@stichtingvco.nl 
* Als je ziek bent kunnen je ouders je afmelden door even naar school te bellen of een mailtje te sturen. 
* De klas is weer ingericht, Smile! is het thema van dit jaar. 
* We gaan er een gezellig jaar van maken! 

Zo, jullie kunnen je vast inlezen en geniet vooral nog even van de laatste week zomervakantie met zon, een beetje regen, gezelligheid en leuke dingen doen!